Participants: Moller Vila, Maria Mir, Anna Viecco, Maria Plaja,
97
Tema del joc: Conèixer els llocs més emblemàtics de Catalunya
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Multiplayer
Genere del joc: | Plataformes
Descripcio: Es tracta que els nens superin carreres a diferents llocs de Catalunya per conèixer els llocs més emblemàtics. Durant la carrera hauran de resoldre reptes per aconseguir més gasolina i poder anar avançant.
Criteris Avaluació: Descriure alguns trets demogràfics i econòmics de l'entorn, identificar algunes manifestacions culturals, valorar la seva diversitat i riquesa, i localitzar elements del patrimoni comarcal natural i cultural.
Ambits/Arees:
Dimensions/Objectius: Món actual Ciutadania
Competències/Bloc Continguts: Competència 3. Interpretar l'espai a partir dels elements del territori i de les seves representacions per situar-s'hi i desplaar-se
Continguts Clau/Continguts:
Area per blocs:
Continguts:
Proposta: Bubble gramatical
Nom del grup: Bubble gramatical
Participants: Victor Madrid, Alba Ferrés, Teresa Ferrés Bassols, Francesca Roca,
MEP
Tema del joc: Categories gramaticals
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Individual
Genere del joc: | Arcade
Descripcio: Som la Teresa Ferrés, l'Alba Ferrés i la Francesca Roca. A continuació, explicarem una mica quina és la nostra proposta de joc:
Nosaltres el que havíem pensat era amb un joc del mateix estil que el "booble bubble o joc de boles". En el qual tens unes boles de diferents colors a dalt de la pantalla, i tu tens una mena de "llançadora" que et va donant boles de diferents colors d'una en una. Tu el que has de fer és llançar la bola per exemple vermella amb una altra vermella que es troba a dalt. El que has d'aconseguir és donar en un grup format per 3 boles del mateix color de la qual tu llances, així aquestes esclataran i desapareixeran. Si no és així, la bola es quedarà enganxada a dalt i en tindràs una altra per llançar
Nosaltres doncs havíem pensat fer una cosa semblant però amb alguna variant: en contres de ser boles de colors, serien blanques i a cada una hi haurien diferents paraules escrites. Aquestes no serien paraules qualsevol sinó països, animals, planetes, parts del cos, etc. Un cop això, a ells els hi anirien sortint d'altres coses com aquestes, i el que haurien de fer és, igual que al típic joc, formar grups de paraules que comparteixen temàtica. Per tant, si la paraula que has de llençar és peu, s'haurà d'intentar ajuntar amb: peu, cama, cap, nas, etc. (poden estar repetides). Un cop s'ajuntin 3 de la mateixa categoria, les boles explotaran.
Si no aconseguim anar petant grups, cada X llançaments totes les boles que tenim en conjunt a dalt de la pantalla aniran baixant. Si arriben a baix de tot, has perdut.
Aquest joc està pensat per poder jugar-hi amb qualsevol dispositiu mòbil, tauleta o ordinador.
Criteris Avaluació: Tenir capacitat per observar el funcionament de la llengua: els canvis de significat quan s'hi fan transformacions, la formació de les paraules, la relació entre puntuació i sentit o el llenguatge literari. Aplicar tot tipus d'estratègies per comprendre el sentit global i la informació específica de textos escrits de tipologia diversa i en diferents formats. Conèixer la terminologia gramatical bàsica i la funció de cada element en un enunciat.
Ambits/Arees: Àmbit lingüístic Àmbit digital
Dimensions/Objectius: Expressió escrita Instruments i aplicacions
Competències/Bloc Continguts: Competència 9. Produir textos de tipologies diverses amb un lèxic i estructura que s'adeqüin al tipus de text, a les intencions i al destinatari. Competència 10. Revisar el text per millorar-lo i tenir cura de la seva presentació formal en funció de la situació comunicativa. Competència 1. Seleccionar, utilitzar i programar dispositius digitals i les seves funcionalitats d'acord amb les tasques a realitzar.
Continguts Clau/Continguts:Lèxic: vocabulari usual i específic.
Area per blocs: Expressió escrita.
Continguts: Aplicació dels coneixements sobre el funcionament de la llengua (lèxics, morfosintàctics i ortogràfics) en la producció de textos escrits.
Genere del joc: | Plataformes | GPS (Geolocalitzats)
Descripcio: El joc està basat en la plataforma d'Among us. Aquest consisteix que els infants surtin d'un lloc en concret i puguin caminar per un zoo.
Els infants hauran de triar un personatge i/o disfressa i posar-se un nom clau per tal que el caador no sàpiga qui és. El que hauran de fer aquests personatges, és moure's per tot el zoo i memoritza on han vist a l'animal per poder-ho parlar amb un company a través del micròfon. Entre tots han d'intentar portar a l'animal al seu habitat sense que el caador els vegi i els hi pugui robar i/o sabotejar l'animal.
És important que els participants puguin trobar al caador i jugar en equip per tal que tots els animals tornin al seu hàbitat.
Ambits/Arees: Àrea de descoberta de lentorn Àrea de comunicació i llenguatges
Dimensions/Objectius: Identificar-se com a persona tot sentint seguretat i benestar emocional, coneixent el propi cos, les seves necessitats i possibilitats, els hàbits de salut, i guanyar confiana en la regulació d'un mateix Ser i actuar d'una manera cada vegada més autònoma, resolent situacions quotidianes amb actitud positiva i superant les dificultats Sentir que pertany a grups socials diversos, participant-hi activament i utilitzant els hàbits, actituds, rutines i normes pròpies Aprendre amb i a través dels altres, gaudir de la relació i integrar-se en el grup tot establint relacions afectives positives amb actituds d'empatia i collaboració i intentant resoldre conflictes de manera pacífica Observar i experimentar en l'entorn proper amb curiositat i interès, interpretant-lo i fent-se preguntes que impulsin la comprensió del món natural, social, físic i material. Conèixer experiències, històries i símbols de la cultura pròpia del país i de la d'altres companys i companyes, generant actituds de confiana i respecte per les diferències i valorant les relacions socials i afectives que s'hi estableixin Representar i evocar aspectes de la realitat viscuda, coneguda o imaginada i expressar-los mitjanant les possibilitats simbòliques que els ofereix el joc i altres formes de representació Comprendre les intencions comunicatives d'altres infants i persones adultes i expressar-se mitjanant la paraula, el gest i el joc Desenvolupar habilitats de comunicació, expressió, comprensió i representació per mitjà dels llenguatges corporal, verbal, gràfic, musical, audiovisual i plàstic; iniciar el procés d'aprenentatge de la lectura i de l'escriptura, de les habilitats matemàti Aprendre i gaudir de l' aprenentatge, pensar i crear, qüestionar-se coses, fer-les ben fetes, plantejar i acceptar la crítica i fer créixer el coneixement d'una manera cada vegada més estructurada
Competències/Bloc Continguts: Exploració de l'entorn Raonament i representació Observar, escoltar i experimentar Parlar, expressar i comunicar
Continguts Clau/Continguts:Observació i identificació de diferents elements de l'entorn: materials, objectes, animals, plantes, paisatges Observació i identificació de l'entorn social: l'escola, el carrer, el barri, el poble o ciutat. Reconeixement de pertinena a la família, a l'escola, al grup classe, i les relacions que s'hi estableixen Expressió i comunicació de fets, sentiments i emocions, vivències o fantasies a través del dibuix i de produccions artístiques: musicals, plàstiques, escèniques i audiovisuals Utilització d'estratègies per fer-se comprendre i per comprendre els altres, amb imitació de models i amb un ús de la llengua cada vegada més acurat: pronunciació clara, estructura gramatical correcta, lèxic precís i variat, entonació i to de veu apropiat Gust per participar en les converses amb l'ús progressiu de les normes que regeixen els intercanvis lingüístics: torns de parla, atenció, manteniment i canvi de tema, adequació al context, i de les formes establertes socialment per iniciar, mantenir i fin Participació en converses sobre diferents temes, tot compartint les descobertes, hipòtesis, desitjos, sentiments i emocions, aprenent a contrastar i a incorporar les aportacions dels altres s de la llengua per mostrar acords i desacords i resoldre conflictes de manera apropiada i assertiva Utilització d'instruments tecnològics (TIC) i del llenguatge audiovisual com a mitjà de comunicació, per enregistrar, escoltar i parlar
Area per blocs:
Continguts: Progressar en el coneixement i domini del seu cos, en el moviment i la coordinació, tot adonant-se de les seves possibilitats Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se formant una imatge positiva d'ell mateix i dels altres Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques. Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges. Mostrar iniciativa per afrontar situacions de la vida quotidiana, identificar-ne els perills i aprendre a actuar-hi en conseqüència Conviure en la diversitat, avanant en la relació amb els altres i en la resolució pacífica de conflictes Comportar-se d'acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la collaboració amb el grup i cap a la integració social
Proposta: Monopoly de Palams
Nom del grup: Monopolly
Participants: Aarón Vázquez, BERTA FRANCESCH, Laura Grabolosa Páez, Olga Serrat,
MEP
Tema del joc: Joc de taula multijugador per treballar l'entorn i la cultura de Palamós i les matemàtiques.
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Multiplayer
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game | TBS (Turn Based Mode)
Descripcio: El videojoc és una representació de la ciutat de Palamós, amb els seus edificis i espais més importants (el canó, el museu de la pesca, l'església, el port). El taulell de joc és una representació 3D (gràfica o real) d'aquests espais pels quals els jugadors s'hauran d'anar desplaant.
Abans de comenar el joc, cada jugador haurà de crear-se el seu personatge (color d'ulls, pentinat, roba…) i seleccionar a quin cicle pertoca. A partir d'aquí comenarà el joc amb una quantitat de diners establerta segons el cicle; si pertanyen a Cicle Inicial, disposaran de 100 euros per comenar el joc; els alumnes de Cicle Mitjà en tindran 1000; i, els infants de Cicle Superior disposaran de 10000 euros. Aquests diners els serviran per anar invertint en els edificis que hi ha al taulell, per pagar la visita si cauen a la casella d’un edifici d’un altre jugador, per pagar multes si cometen infraccions, etc.
La disposició dels edificis al taulell es dividirà per espais, és a dir, a cada costat del taulell es trobaran els edificis d'una zona concreta de Palamós, per exemple, a un costat poden haver-hi edificis propers al passeig marítim, a un altre costat poden haver-hi els edificis més característics del barri vell, etc. A més dels edificis, al taulell hi haurà 4 caselles de “sort”, en què mitjanant una carta aleatòria, els tocarà pagar una multa (per exemple, has de pagar al jugador que tingui x edifici) o beneficiar-se d'un import (a tall d'exemple, cada jugador et pagarà un import de x euros). Cal tenir en compte que els preus de compra i venda dels edificis han de ser proporcionals als diners establerts per a cada cicle. A més han de respondre a les característiques i importància dels edificis (els edificis més emblemàtics tenen major valor econòmic). Per tant, per a Cicle Inicial, els preus de compra dels edificis seran més baixos que a Cicle Mitjà, per exemple.
Per comenar la partida, es collocaran tots a la casella de sortida i, per ordre, hauran d'anar tirant uns daus que els permetran anar avanant pel taulell. En caure a una casella, el jugador haurà de respondre una pregunta de tipus cultural del poble (per exemple, quants habitants té el poble, com es diu l'alcalde de Palamós, quants ports té el poble, digues el nom de 3 cales de Palamós…) i, si la respon correctament, podrà decidir si compra o no l’espai o edifici de la casella. En cas que aquella casella sigui d’algun altre jugador, li haurà de pagar un import ja establert. Si no respon correctament, el jugador es quedarà a la mateixa casella i al següent torn podrà tornar a provar de respondre-la. Si en aquest cas l’endevina, podrà triar si ho compra, o no, i continuar jugant. En cas que tampoc l’encerti, s’haurà de tornar a esperar al mateix lloc.
corrector entrada.bak f1 fet noudoc Totes les operacions de compra i venda que s'hagin de realitzar durant el joc, seran els infants qui les hauran de realitzar de manera adequada, ja que el joc només els proporcionarà les xifres necessàries per a fer les operacions.
Criteris Avaluació: Reconèixer i utilitzar nombres (cardinals, ordinals, identificadors) en situacions familiars i en altres àrees. Comprendre situacions-problema relacionades amb aspectes concrets i vinculats a la pròpia experiència. Emprendre la resolució de forma autònoma i expressar la solució i el procés seguit. Mostrar agilitat en el càlcul mental (descomposició additiva dels 20 primers nombres, dobles, estratègies personals?). Usar els algorismes de suma i resta (sense portar), la calculadora i altres dispositius digitals per calcular i cercar regularitats dels nombres i operacions. Comprendre i utilitzar el significat de les operacions (suma, resta, multiplicació i divisió) amb els nombres naturals de forma apropiada a cada context. Desenvolupar agilitat en el càlcul exacte i aproximat: càlcul mental (descomposició additiva i factorial dels n Utilitzar el significat de les operacions amb els nombres naturals, fraccionaris i decimals de forma apropiada a cada context. Desenvolupar agilitat en el càlcul exacte i aproximat: realitzar les operacions bàsiques mentalment, mitjanant els algorismes de càlcul escrit i usar l Observar l'entorn i identificar relacions senzilles entre els elements que en formen part, distingint els elements humanitzats i els naturals. Valorar la importància de respectar i protegir el medi. Analitzar i descriure elements naturals i humanitzats del paisatge de l'entorn proper i establir comparacions amb altres tipus de paisatges. Reconèixer i respectar la diversitat de manifestacions culturals de l'entorn, de Catalunya i Espanya. Identificar les normes de convivència dels grups i respectar els drets i deures fonamentals de les persones.
Ambits/Arees: Àmbit matemàtic Àmbit de coneixement del medi
Dimensions/Objectius: Raonament i prova Món actual
Competències/Bloc Continguts: Competència 4. Fer conjectures matemàtiques adients en situacions quotidianes i comprovar-les. Competència 3. Interpretar l'espai a partir dels elements del territori i de les seves representacions per situar-s'hi i desplaar-se
Continguts Clau/Continguts:Significat de les operacions, de les propietats i les seves relacions entre elles. Nombres. Relacions entre nombres. Organització social.
Area per blocs: Numeració i càlcul. Entorn, tecnologia i societat.
Continguts: Comprensió dels nombres, de les seves formes de representació i del sistema de numeració Comprensió i ús del comptatge amb significat de quantitats discretes. Descripció oral, gràfica i escrita dels processos de comptatge i de càlcul. s dels llenguatges verbal, gràfic i simbòlic per representar els nombres (aproximadament fins al miler). s dels nombres naturals per resoldre problemes dins de contextos significatius. s del sistema monetari en contextos reals. L'euro. Diferents significats de la suma i la resta amb nombres naturals. Relació que hi ha entre la suma i la resta amb nombres naturals. Agilitat mental: descomposició additiva dels 20 primers nombres naturals. s de jocs de taula, de les TAC i calculadores per desenvolupar el càlcul i per explorar els nombres s de diferents llenguatges (verbal, gràfic, simbòlic...) per representar el sistema de numeració decimal. Contrast de diferents representacions. Aplicació dels nombres decimals en contextos reals. Coneixement i ús del sistema monetari: l'euro i els cèntims. Identificació i ús de les operacions inverses: suma i resta; multiplicació i divisió. Càlcul amb monedes: euros i cèntims. Desenvolupament d'estratègies de càlcul mental amb nombres naturals, fraccionaris i decimals. Realització d'operacions amb nombres decimals que tinguin sentit (i amb un nombre redut de xifres) emprant els algoritmes de la suma, la resta, la multiplicació i la divisió (amb decimals només al dividend).
Proposta: No us enfonseu!
Nom del grup: No us enfonseu!
Participants: Sergi Mayor Agustí, Raquel Colomer, Laia Villà Salomó, Sergi Flores,
MEP
Tema del joc: Gestionar un vaixell pirata entre tots
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Multiplayer
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: La proposta tracta d'un joc cooperatiu en format multijugador (entre 4 i 6 jugadors), encarat a primària, ambientat en un vaixell pirata. Cada jugador se li assignarà un personatge amb un rol en concret, que tindrà unes habilitats determinades. Durant el transcurs del joc hi haurà diferents esdeveniments que requeriran la resposta dels membres de la tripulació. Hi ha tasques que podran fer tots els membres de la tripulació i d'altres que seran específiques d'un membre de la tripulació (per exemple, el capità és qui dirigeix el vaixell). També hi haurà tasques que requeriran la participació de més d'un jugador.
Amb això volem treballar diferents continguts, com ara, lateralitat, parts del vaixell, cooperació, resolució de conflictes, treballar la motricitat fina (ratolí, teclat).
Criteris Avaluació: Mostrar motivació per la millora personal i respondre als reptes i les dificultats amb esfor i motivació. Argumentar i defensar les pròpies opinions. Expressar-se i actuar d'acord amb un pensament ordenat, clar i objectiu. Actuar amb creativitat i capacitat crítica. Respectar les característiques dels altres i escoltar i respectar les seves opinions. Acceptar i practicar les normes de convivència i els hàbits cívics. Intervenir en situacions de conflicte amb estratègies de mediació, amb actitud collaborativa i comprensiva. Participar amb responsabilitat en la presa de decisions del grup. Emprar la tecnologia desenvolupant valors socials i cívics en entorns segurs.
Ambits/Arees: Àmbit d'educació en valors Àmbit digital Àmbit d'autonomia, iniciativa personal i emprenedo...
Dimensions/Objectius: Dimensió personal Dimensió interpersonal Dimensió social Comunicació interpersonal i collaboració Hàbits, civisme i identitat digital Presa de decisions
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Actuar amb autonomia en la presa de decisions i assumir la responsabilitat dels propis actes. Competència 2. Desenvolupar habilitats per fer front als canvis i a les dificultats i per assolir un benestar personal. Competència 5. Aplicar el diàleg com a eina d'entesa i participació en les relacions entre les persones. Competència 6. Adoptar hàbits d'aprenentatge cooperatiu que promoguin el compromís personal i les actituds de convivència. Competència 7. Analitzar l'entorn amb criteris ètics per cercar solucions alternatives als problemes.
Continguts Clau/Continguts:Sentiments i principis morals; actituds ètiques. Autonomia i resiliència. Responsabilitat i coresponsabilitat. Gestió de normes i límits. Responsabilitat i coresponsabilitat. Cooperació, solidaritat i altruisme. Gestió de normes i límits. Habilitats socials. Estratègies de mediació i gestió positiva de conflictes. Funcionament democràtic; béns comuns i serveis públics.
Area per blocs: Aprendre a ser i a pensar de manera autònoma Aprendre a actuar de manera autònoma i coherent Aprendre a conviure
Continguts:
Proposta: Language town
Nom del grup: Language Town
Participants: Pere Ponce, Anna López, Núria Viadé,
MEP
Tema del joc: Llengua
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Individual
Genere del joc: | Arcade
Descripcio: Language town és un joc enfocat a 4t de Primària que té com a objectiu que els infants construeixin la seva ciutat ideal a partir de la superació d'un seguit de preguntes lingüístiques.
Així doncs, el joc està pensat perquè es porti a terme al llarg del curs, ja que constarà de 10 nivells, en els quals hi haurà 10 preguntes a cada un relacionades amb els conceptes de llengua catalana que s'aniran treballant a l'aula. D'aquesta manera, cada vegada que els alumnes finalitzin un tema, obriran el joc i hauran de resoldre les preguntes proposades referent a aquest. Per cada pregunta correcta, obtindran una quantitat de diners i en cas que les facin totes bé, aconseguiran diamants extres. Quan hagin superat les 10 preguntes, passaran al següent nivell i com a recompensa hauran desbloquejat un seguit d'objectes i edificis per la construcció de la ciutat, que podran comprar amb els diners i diamants obtinguts.
Cal afegir, que els edificis tindran tres nivells de construcció, de manera que no només s'hauran de comprar sinó també caldrà invertir, ja que cada cert temps, aquests donaran beneficis a la ciutat i com més elevat sigui el nivell de construcció, més en donaran.
Criteris Avaluació: Aplicar a les lectures individuals algunes estratègies treballades collectivament, comenant per les més senzilles, com mirar les imatges i llegir el títol per fer hipòtesis. Mostrar interès per la lectura en general i pels textos tradicionals i de literatura adequats a l'edat. Mostrar coneixement de l'ortografia de base i de les normes ortogràfiques més bàsiques en algunes o en la majoria de les produccions. Aplicar estratègies afavoridores del procés de comprensió abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, idea principal, inferències, entre altres). Llegir de manera autònoma i comprensiva, mostrant interès per tot tipus de textos. Valorar els avenos en escriptura i tenir consciència de les mancances. Mostrar seguretat en l'ortografia de base i coneixement de les normes ortogràfiques que responen a lleis constants.
Ambits/Arees: Àmbit lingüístic Àmbit aprendre a aprendre Àmbit d'autonomia, iniciativa personal i emprenedo...
Dimensions/Objectius: Comprensió lectora Autoconeixement vers l'aprenentatge Aprenentatge individual Actitud positiva vers l'aprenentatge
Competències/Bloc Continguts: Competència 4. Llegir amb fludesa per comprendre textos de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars en diferents suports i formats. Competència 5. Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació, interpretar i valorar el contingut d'acord amb la tipologia i la complexitat del text i el propòsit de la lectura. Competència 7. Aplicar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement propi.
Continguts Clau/Continguts:Textos de tipologia diversa en diferents formats i suports. Lectura silenciosa. Estratègies per a la comprensió. Signes de puntuació. Estratègies de cerca. Lèxic: vocabulari usual i específic. Gestió i tractament de la informació.
Area per blocs: Comprensió lectora. Coneixement del funcionament de la llengua i del seu aprenentatge.
Continguts: Comprensió global i específica de textos escrits en diferents formats i de tipologia diversa. Comprensió de textos escrits en diferents formats vinculats a continguts curriculars. Estratègies afavoridores del procés de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, idea principal, identificació de mots, inferències, relació entre fragments, capacitat d'autocorrecció a Estratègies per a les cerques d'informació a Internet (cerca de mots claus, ús de cercadors...). Interès pels textos escrits com a font d'informació i d'aprenentatge i com a mitjà de comunicació. Normes ortogràfiques treballades a 1r i 2n. Normes ortogràfiques constants (que no tenen excepcions). Escriptura de mots amb dificultat ortogràfica d'ús habitual. Normes bàsiques sobre l'accentuació gràfica: reconeixement de les síllabes d'un mot, accent greu i agut, paraules agudes, planes i esdrúixoles. Reconeixement del valor social de les normes ortogràfiques en la comunicació. Ordre adequat dels mots i concordana (gènere, nombre, persona i temps) en una frase. Categories gramaticals: article, nom (classes), pronom, adjectiu, verb (present, passat i futur) i adverbi. Signes de puntuació (punt final, punt i seguit, coma, interrogant, admiració, dos punts i guió). Reflexió sobre el procés, l'organització i la planificació del treball, acceptació de l'error. Autocorrecció i autoavaluació de tot el procés. Confiana en la pròpia capacitat per aprendre llengua i en les situacions d'aprenentatge compartit.
Proposta: Escapa't!
Nom del grup: Math Escape
Participants: Maria Tarradas, cristian caride, Carolina Camila Cataldo,
MEP
Tema del joc: Escape Room Matemàtic
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Individual
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: Demà tens un examen de matemàtiques, ja estaves camí a casa quan has recordat que t'has deixat els llibres per estudiar al teu pupitre, quina memòria...!
Desesperat, has tornat a l'escola i has aconseguit agafar els llibres, però quina sopresa al intentar sortir... LA PORTA ESTÀ TANCADA!
El conserge no sabia de la teva presència i ha tancat totes les portes amb pany i clau. Ara la teva única opció és dexifrar els diferents enigmes que et permetran sortir de l'escola, ho aconseguiràs? Molta Sort!
Criteris Avaluació: Cercar semblances i diferències entre objectes i situacions (en particular, els canvis que es produeixen en una seqüència), i classificar i ordenar objectes d'acord amb diferents criteris. Mostrar agilitat en el càlcul mental (descomposició additiva dels 20 primers nombres, dobles, estratègies personals?). Usar els algorismes de suma i resta (sense portar), la calculadora i altres dispositius digitals per calcular i cercar regularitats dels nombres i operacions. Cercar amb criteri les regularitats i canvis que es produeixen en una collecció o una seqüència, descriure-les i continuar la seqüència. Classificar i establir criteris de classificació. Comprendre i utilitzar el significat de les operacions (suma, resta, multiplicació i divisió) amb els nombres naturals de forma apropiada a cada context. Desenvolupar agilitat en el càlcul exacte i aproximat: càlcul mental (descomposició additiva i factorial dels n Identificar, reconèixer i descriure figures planes (polígons) i cossos geomètrics de l'entorn. Classificar les formes i cossos d'acord amb característiques geomètriques (costats, angles). Utilitzar les TAC i els instruments de dibuix per representar models geom&egr Utilitzar el significat de les operacions amb els nombres naturals, fraccionaris i decimals de forma apropiada a cada context. Desenvolupar agilitat en el càlcul exacte i aproximat: realitzar les operacions bàsiques mentalment, mitjanant els algorismes de càlcul escrit i usar l
Ambits/Arees: Àmbit matemàtic
Dimensions/Objectius: Resolució de problemes Comunicació i representació
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Traduir un problema a una representació matemàtica i emprar conceptes, eines i estratègies matemàtiques per resoldre'l. Competència 2. Donar i comprovar la solució d'un problema d'acord amb les preguntes plantejades. Competència 9. Usar les diverses representacions dels conceptes i relacions per expressar matemàticament una situació. Competència 10. Usar les eines tecnològiques amb criteri, de forma ajustada a la situació, i interpretar les representacions matemàtiques que ofereixen.
Continguts Clau/Continguts:Significat de les operacions, de les propietats i les seves relacions entre elles. Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC). Patrons. Les figures geomètriques: elements, característiques (2D i 3D) i propietats. Nombres. Relacions entre nombres. Equivalència. Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC). Equivalència. Les figures geomètriques: elements, característiques (2D i 3D) i propietats. Sistema de numeració decimal.
Area per blocs: Numeració i càlcul. Relacions i canvi.
Continguts: Descripció oral, gràfica i escrita sobre la comprensió del sistema de numeració decimal i del càlcul. s de diferents llenguatges (verbal, gràfic, simbòlic...) per representar el sistema de numeració decimal. Contrast de diferents representacions. Reconeixement i ús de representacions equivalents d'un nombre. s i contrast de diferents models per comparar i ordenar els nombres fins al milió. Reconeixement de la fracció com a part d'una unitat i d'una collecció. s de diferents models de representació de les fraccions. Cerca i anàlisi de peculiaritats dels nombres (parells, senars, de la taula del...). Diferents significats de la multiplicació i divisió amb nombres naturals. Comprensió de la relació que hi ha entre la multiplicació i la divisió. Identificació i ús de les operacions inverses: suma i resta; multiplicació i divisió. Exploració de les propietats de les operacions. Doble, meitat, triple i ter d'un nombre. Automatització de les taules de multiplicar fins al 10 i construcció de taules amb nombres més grans. s de les relacions entre les operacions per agilitzar el càlcul mental. Establiment d'analogies entre càlculs. Estimació dels resultats de les operacions amb nombres naturals. Realització de restes portant-ne, multiplicacions i divisions amb nombres naturals amb algorismes estàndard. Realització de sumes i restes amb fraccions senzilles acompanyades de diferents formes de representació gràfica. s de models geomètrics per resoldre problemes numèrics. s de les calculadores i altres recursos digitals per desenvolupar el càlcul i per explorar els nombres i les operacions. Selecció adequada del tipus de càlcul segons la situació: càlcul mental, càlcul escrit i amb calculadora i altres dispositius digitals. Seguiment de sèries numèriques, geomètriques i descoberta del patró. Lectura i escriptura de frases utilitzant símbols matemàtics (0, =, >, <).
Proposta: Pre-evolucionem!
Nom del grup: evolucio
Participants: Sara Bossacoma, Tatiana de Batlle, Adrià Antequera, Jordi Dueñas, Paolo Tello,
MEP
Tema del joc: Supervivència i evolució
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Individual | Multiplayer
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: Som el grup compost per la Tatiana de Batlle, la Sara Bossacoma i jo (Adrià Antequera). La nostra proposta és un videojoc que s'ambienta a la prehistòria. L'objectiu és anar completant diferents missions per anar obtenint recursos, fabricar eines amb aquests recursos, formar poblats, caçar, etc. i així poder anar avançant en el temps fins a arribar a la història passant per les diferents etapes de la prehistòria. Aquest joc es podrà jugar tan de manera individual i també gaudirà d'un mode multijugador, on els jugadors podran compartir els recursos i eines per tal de poder avançar en la història.
El joc constarà amb tres etapes de dificultat:
- Paleolític (fàcil)
- Neolític (mig)
- Edat dels metalls (difícil)
Criteris Avaluació: Reconèixer i classificar amb criteris elementals els éssers vius de l'entorn i identificar algunes relacions que estableixen amb el medi, utilitzant els instruments adequats i mostrant una actitud de respecte per la natura i pel material. Observar i identificar les propietats d'alguns materials i relacionar-les amb els seus usos fent-se preguntes que permetin obtenir informacions rellevants. Resoldre situacions quotidianes vers la reducció, reaprofitament i reciclatge dels materials. Planificar i realitzar projectes de construcció d'alguns objectes, maquetes i aparells senzills, seleccionant els materials pertinents, demostrant responsabilitat en les tasques individuals i actitud cooperativa per al treball en grup i vetllant per la pròpia seguretat i la dels altres
Ambits/Arees: Àmbit de coneixement del medi Àmbit digital
Dimensions/Objectius: Món actual Instruments i aplicacions
Competències/Bloc Continguts: Competència 2. Interpretar el present a partir de l'anàlisi dels canvis i continutats al llarg del temps, per comprendre la societat en què vivim. Competència 1. Seleccionar, utilitzar i programar dispositius digitals i les seves funcionalitats d'acord amb les tasques a realitzar.
Continguts Clau/Continguts:Canvi i continutat.
Area per blocs: Canvis i continutats en el temps.
Continguts: Anàlisi de l'evolució d'algun aspecte de la vida quotidiana al llarg del temps: ús d'unitats de mesura temporal i aplicació de les nocions de canvi i continutat. Identificació del paper dels homes i les dones, individualment i collectiva, en la història.
Proposta: Qui ser el supervivent?
Nom del grup: supervivent
Participants: Anna Coromina, Oriol Mora, albert prisacariu, Islam El Moussaoui, Luka Barbakadze, Pol Moreno, Alex Magri,
MEP
Tema del joc: Realitzaci de canvis en un organisme per tal de veure la seva evoluci i l'adaptació al medi.
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Individual | Classe
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: La meva proposta es basa en el treball de la teoria de l'evoluci de Darwin, la qual explica l'origen dels ssers vius, els canvis que pateixen al llarg dels anys i la seva supervivncia.
El videojoc aniria destinat a alumnes de cicle superior, que treballarien de manera individual, però també de manera conjunta amb el grup classe. El videojoc es basa a realitzar canvis de l’aspecte o del comportament d’un organisme o animal des d’una base comuna simple.
En un inici, tots els alumnes disposarien d’un animal amb les mateixes característiques bàsiques. En la primera sessió cada alumne de manera individual, podria realitzar un màxim de 5 canvis al seu animal, ja siguin d’aspecte (color, nombre d’extremitats, presència d’elements com punxes o cua...), o de comportament (de què s’alimenta, com es reprodueix, com es desplaça...). En cada una de les sessions següents, els alumnes podrien fer un canvi en aquest animal per tal de mostrar el fet de variació o diversitat de la teoria de Darwin.
D’altra banda, un altre principi important de la d’aquesta teoria, és la selecció natural, que explica que els organismes que tenen unes característiques que els permeten adaptar-se millor el medi, seran els que sobreviuran. Aquest aspecte es veuria reflectit en el videojoc, ja que en cada sessió el medi canviaria, fent que no tots els animals tinguessin les característiques adients per sobreviure. Els canvis en el medi els proposaria el mestre per tal de veure quins són els que poden repercutir en els animals dels alumnes. Aquests canvis no s’aplicarien directament al medi, sinó que en cada sessió es descobriria un nou canvi i serien els mateixos alumnes que haurien de pensar com afecta aquest canvi als animals i per tant, quins són els que sobreviurien i el que no. D’aquesta manera, els alumnes que se’ls mori l’animal, continuarien sent partícips del joc.
Criteris Avaluació: Reconèixer i classificar amb criteris elementals els éssers vius de l'entorn i identificar algunes relacions que estableixen amb el medi, utilitzant els instruments adequats i mostrant una actitud de respecte per la natura i pel material. Analitzar els elements físics i humanitzats dels paisatges i dels principals factors de canvi produts per processos naturals i per l'activitat humana al llarg del temps. Reconèixer la diversitat de paisatges de Catalunya i Espanya i la necessitat de preservar la riquesa paisatgí
Ambits/Arees: Àmbit de coneixement del medi
Dimensions/Objectius: Món actual
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Plantejar-se preguntes sobre el medi, utilitzar estratègies de cerca de dades i analitzar resultats per trobar respostes. Competència 2. Interpretar el present a partir de l'anàlisi dels canvis i continutats al llarg del temps, per comprendre la societat en què vivim.
Continguts Clau/Continguts:Canvi i continutat.
Area per blocs: El món dels éssers vius. Canvis i continutats en el temps.
Continguts: Observació i descripció d'alguns éssers vius i de la seva interacció amb el medi.
Proposta: Aventures històriques
Nom del grup: Aventures Historiques
Participants: Derar el Koumssi, Cristina Estragués,
MEP
Tema del joc: Història i Càlcul
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Individual
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: Aprendre i descobrir més sobre les guerres històriques, les persones que en van formar part i l'època en què van succeir. Hauràs de pensar bé quin transport faràs servir per viatjar, quin exèrcit escolliràs per a lluitar, la ruta que seguiràs, etc. i, a més, t'hauràs de cenyir al teu pressupost.
Criteris Avaluació: Mostrar agilitat en el càlcul mental (descomposició additiva dels 20 primers nombres, dobles, estratègies personals?). Usar els algorismes de suma i resta (sense portar), la calculadora i altres dispositius digitals per calcular i cercar regularitats dels nombres i operacions. Reconèixer i utilitzar els conceptes associats a la multiplicació (mesura, repetició de la unitat) i divisió (partició, agrupament, aproximació) en situacions de vida quotidiana i en altres àrees. Comprendre i utilitzar el significat de les operacions (suma, resta, multiplicació i divisió) amb els nombres naturals de forma apropiada a cada context. Desenvolupar agilitat en el càlcul exacte i aproximat: càlcul mental (descomposició additiva i factorial dels n Interpretar el sistema de numeració decimal. Interpretar i utilitzar els nombres naturals, fraccionaris, decimals (fins als centèsims) i nombres negatius d'acord amb contextos de la vida quotidiana. Reconèixer les relacions entre nombres decimals, fraccionaris i percentatges. Utilitzar el significat de les operacions amb els nombres naturals, fraccionaris i decimals de forma apropiada a cada context. Desenvolupar agilitat en el càlcul exacte i aproximat: realitzar les operacions bàsiques mentalment, mitjanant els algorismes de càlcul escrit i usar l Interpretar i realitzar, amb els instruments de dibuix i els recursos digitals adients, representacions espacials (itineraris, plànols, maquetes, mapes) utilitzant referents concrets i generals, de l'entorn quotidià i d'altres àrees. Utilitzar plànols i mapes, així com mecanismes d'orientació espacial per situar-se en l'entorn, localitzar determinats elements i desplaar-se. Aplicar nocions de canvi i continutat a alguns aspectes de la vida quotidiana de les societats humanes i situar alguns fets històrics rellevants, d'acord amb els criteris de successió i duració temporals. Utilitzar fonts documentals i patrimonials per justificar aquests canvis
Ambits/Arees: Àmbit matemàtic Àmbit de coneixement del medi
Dimensions/Objectius: Resolució de problemes Connexions Món actual
Competències/Bloc Continguts: Competència 2. Donar i comprovar la solució d'un problema d'acord amb les preguntes plantejades. Competència 6. Establir relacions entre diferents conceptes, així com entre els diversos significats d'un mateix concepte. Competència 2. Interpretar el present a partir de l'anàlisi dels canvis i continutats al llarg del temps, per comprendre la societat en què vivim. Competència 3. Interpretar l'espai a partir dels elements del territori i de les seves representacions per situar-s'hi i desplaar-se
Continguts Clau/Continguts:Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC). Nombres. Relacions entre nombres. Relacions espacials. Nombres. Relacions entre nombres. Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC). Relacions espacials. Problemes socials rellevants. Canvi i continutat. Problemes socials rellevants. Canvi i continutat.
Area per blocs: Numeració i càlcul. El món que ens envolta.
Continguts: Coneixement i ús del sistema monetari: l'euro i els cèntims. Identificació i ús de les operacions inverses: suma i resta; multiplicació i divisió. Càlcul amb monedes: euros i cèntims. Formes de relleu i accidents geogràfics. Utilització i interpretació de diferents representacions cartogràfiques (plànols, fotos aèries, croquis...), en diferents suports, per localitzar elements importants del medi físic.
Proposta: Calculem el codi secret
Nom del grup: CodiSecret
Participants: Kilian Perez Valencia, Guillem Oriol, Ahmed Belhadi, Mònica Bosch, Núria Pou Agusti,
MEP
Tema del joc: Matemàtiques: càlcul mental (sumes, restes i multiplicacions)
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Multiplayer
Genere del joc: | TBS (Turn Based Mode)
Descripcio: Aquest joc es basa en el conegut "Codi Secret 13+4" (joc de taula). Cada jugador adopta la posició d'agent secret, perseguint l'objectiu de superar les barreres numèriques que es troben en el camí a l'interior del museu. Per superar aquestes barreres, cal que treballin el càlcul mental fent sumes restes o multiplicacions. Per torns, tiraran 6 daus. Amb les xifres resultats dels daus hauran de fer operacions de càlcul mental per trobar un resultat que coincideixi amb el número de la barrera que els impedeix seguir. Quan el trobin, l'hauran superat i podran enfrontar-se a la següent (amb les xifres dels daus restants). En cas que cap combinació de xifres doni com a resultat el número que busquen, perdran el torn i seguirà el següent jugador. Així doncs, l'objectiu de cada operació matemàtica és aconseguir com a resultat el número al qual l'agent especial s'enfronta al tauler. Si aconsegueix desxifrar el codi secret aconseguirà endinsar-se un pas més cap a l'interior del museu. Qui arribi primer aconseguirà la màscara de "Amon Ra" que guarda el museu!
El joc admet diferents variacions, per exemple, fer les barreres que es troben tinguin un número a cada cara de la fitxa, de manera que quan un jugador l'ha superat, es gira la fitxa i així el següent haurà de fer unes operacions diferents ja que s'enfrontarà a un número diferent (evitem que es puguin "copiar". També podem permetre fer càlculs de divisions (a banda de sumes, restes i multiplicacions) si es treballen durant el curs. En principi el joc està pensat per 4 jugadors (però pot ser des de 2 a tota la classe) i a partir de 10 anys.
Aquest video permet comprendre millor el funcionament:
https://www.youtube.com/watch?v=HokXXU8vCDo&app=desktop
Al google es poden trobar diversos arxius pdf que expliquen les instruccions.
Criteris Avaluació: Mostrar agilitat en el càlcul mental (descomposició additiva dels 20 primers nombres, dobles, estratègies personals?). Usar els algorismes de suma i resta (sense portar), la calculadora i altres dispositius digitals per calcular i cercar regularitats dels nombres i operacions. Comprendre i utilitzar el significat de les operacions (suma, resta, multiplicació i divisió) amb els nombres naturals de forma apropiada a cada context. Desenvolupar agilitat en el càlcul exacte i aproximat: càlcul mental (descomposició additiva i factorial dels n Mostrar un nivell de gestió emocional adequat en la relació amb els altres en les activitats quotidianes. Intervenir en situacions de conflicte amb estratègies de mediació, amb actitud collaborativa i comprensiva.
Ambits/Arees: Àmbit matemàtic Àmbit d'educació en valors
Dimensions/Objectius: Raonament i prova Connexions
Competències/Bloc Continguts: Competència 4. Fer conjectures matemàtiques adients en situacions quotidianes i comprovar-les.
Continguts Clau/Continguts:Significat de les operacions, de les propietats i les seves relacions entre elles. Nombres. Relacions entre nombres. Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC).
Area per blocs: Numeració i càlcul. Aprendre a ser i a pensar de manera autònoma
Continguts: Reconeixement i ús de representacions equivalents d'un nombre. Identificació i ús de les operacions inverses: suma i resta; multiplicació i divisió. s de les relacions entre les operacions per agilitzar el càlcul mental. Establiment d'analogies entre càlculs. Explicació i contrast de les estratègies de càlcul mental emprades. Anàlisi i contrast d'estratègies de càlcul mental. Descripció oral o escrita de les estratègies de càlcul mental emprades. s de les propietats de les operacions i de les relacions entre elles per agilitar el càlcul mental.
Proposta: L'aventura de l'humà a Mart
Nom del grup: Marcians
Participants: Enric Bahi, Anna Alcubierre, Ariadna Ferrer, Natalia Martínez,
MEP
Tema del joc: Matemàtiques
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Individual
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: Abans de començar el joc, el jugador ha de crear un avatar (inspirant-se en ell mateix). L’avatar serà el protagonista del joc, l’humà. El context en què es troben és que l’humà està viatjant per l’espai, ha anat a Mart i ha trobat aigua. És un descobriment molt important, perquè indica que a partir d’ara podrem anar a viure, a Mart. Vol tornar a la Terra per explicar-ho, però es troba amb un asteroide i xoca amb ell. Va a parar a un planeta desconegut, on es troba amb aliens. La nau se li espatlla i necessita recopilar 10 peces per poder arreglar-la. Els alumnes es troben davant d’un problema. Han estat enviats a un planeta i han d’arreglar la seva nau per tornar a La Terra, ja que amb l’aterratge s’ha espatllat.
Aquest personatge haurà de caminar i descobrir aquest planeta, coneixent gent i parlant amb ella. Aquesta gent normalment tindrà un problema (l'exemple l'adjuntarem a la imatge del joc). Cada cop que ajudi a un habitant d’aquell planeta, aquell habitant li donarà una peça a canvi que ell necessiti per arreglar la seva nau i tornar a La Terra. La idea és que els alumnes puguin escriure a les persones, que no es limitin a escollir opcions i prou.
(Per recuperar la primera peça, es troba amb el primer alien, un especialista en cargols)
Alien 1: Hola! Com et dius?
Humà: Hola! Em dic (que cadascú pugui escriure el seu nom). Se m’ha espatllat la nau i no puc tornar a casa, necessito la teva ajuda per aconseguir totes les peces que em falten i poder construir una nova nau.
Alien 1: Ostres, i com et puc ajudar?
Humà: Mira, per començar necessito un cargol com aquest (ensenya). Què en tindries un?
Alien 1: I tant, just en tinc un com aquest al meu garatge. Però… podries fer una cosa per mi? Necessito obrir aquest paquet i fins que no resolgui això no ho podré fer. (Ensenya el problema matemàtic). Pensa-t’ho una estona i a veure si em pots ajudar. Si encertes la resposta, et donaré el cargol.
Humà: Mmmmmm…. (escriu la resposta). (Si l’encerta s’obre el paquet).
Alien 1: Oh! Moltes gràcies (nom). Té, el teu cargol.
(L’humà torna a la nau i hi posa el cargol. La nau s’arregla una mica. Hi ha alguna barra que indiqui el percentatge. Falten 9 peces o 1/10 o 10%.)
(L’humà segueix caminant pel planeta, i es troba a un altre alien...). I així, successivament fins que tingui les 10 peces i pugui tornar a la Terra.
Criteris Avaluació: Reconèixer i utilitzar els conceptes associats a la multiplicació (mesura, repetició de la unitat) i divisió (partició, agrupament, aproximació) en situacions de vida quotidiana i en altres àrees. Comprendre situacions-problema de l'entorn proper. Cercar i utilitzar gràfics senzills (fletxes, taules...), xifres i signes adients per representar situacions-problema. Cercar i seleccionar les dades necessàries i estimar una resposta. Desenvolupar estratègies de solució Interpretar i realitzar representacions espacials (croquis d'un itinerari, plànol d'una pista...) utilitzant referents concrets de l'entorn proper. Interpretar la informació relativa a fets quotidians o present en altres àrees expressada en forma gràfica.
Ambits/Arees: Àmbit matemàtic
Dimensions/Objectius: Resolució de problemes Connexions
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Traduir un problema a una representació matemàtica i emprar conceptes, eines i estratègies matemàtiques per resoldre'l. Competència 2. Donar i comprovar la solució d'un problema d'acord amb les preguntes plantejades. Competència 6. Establir relacions entre diferents conceptes, així com entre els diversos significats d'un mateix concepte. Competència 7. Identificar les matemàtiques implicades en situacions quotidianes i escolars i cercar situacions que es puguin relacionar amb idees matemàtiques concretes.
Continguts Clau/Continguts:Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC). Magnituds mesurables. Unitats estàndards. Les figures geomètriques: elements, característiques (2D i 3D) i propietats. Taules i gràfiques. Equivalència.
Area per blocs: Numeració i càlcul. Mesura. Estadística i atzar.
Continguts: Reconeixement i ús de representacions equivalents d'un nombre. Coneixement i ús del sistema monetari: l'euro i els cèntims. Interpretació i ús de les unitats de mesura. Interpretació dels nombres naturals i de codis numèrics en taules i gràfics. Càlcul amb monedes: euros i cèntims. Magnituds de longitud, massa, capacitat, àrea, temps i amplitud d'angles. s de les unitats més comunes del sistema internacional: longitud (km, m, cm, mm); massa (kg,g); capacitat (l, ml). s de les unitats de temps (any, mes, setmana, dia, hora, minut) i de les seves relacions. Coneixement del calendari.
Descripcio: La proposta és d’un joc d’un jugador. Tracta d’un joc de rol en 2D, amb una vista aèria (semblant als antics Legend of Zelda).
El personatge principal (nom a escollir pel jugador) ha despertat en el món del desconeixement, on tot monstre o personatge enemic que trobi ha perdut la memòria. Els enemics l’atacaran, en canvi, ell no lluita amb cap espasa ni arma, té un llibre per fer recuperar la memòria. Per tant, el sistema de vida dels enemics no tracta de què es quedin a 0. Si no al contrari, el protagonista intenta fer-los passar de 0 al número màxim de cada un. Cada vegada que un enemic arriba al 100% de coneixement, desapareix.
El sistema d’experiència el farà pujar de nivell i guanyar 2 de coneixement (força) , 2 de defensa i 2 de vida cada vegada. Cada certs nivells es pot modificar la “skin” del llibre i el personatge per fer-lo semblar més fort.
En el cas que el personatge quedi a 0 punts de vida podrà tornar a començar la pantalla amb els enemics vius altra vegada però amb l’experiència aconseguida sumada a les seves estadístiques.
Hi haurà 4 dimensions, l’ordre per passar-les és: les matemàtiques, la llengua, la plàstica i la música. Finalment s’obre una dimensió fosca (semblant a l’univers) per lluitar amb el jefe final.
El personatge desperta, primer, en la dimensió de les matemàtiques i es qüestiona on ha anat a parar, què fa en aquest món, i finalment comença a explorar. Durant el seu recorregut es troba 3 tipus d’enemics (el signe de la suma, un angle i un polígon , a més a més del jefe Pitàgores). Una vegada venç al jefe té un diàleg on Pitàgores comença a recordar tot el que ha passat, li explica que algú va raptar a 4 representants importants de cada art: la llengua, la plàstica, la música i les matemàtiques. Pitàgores diu que no recorda gaire més però fa aparèixer un portal que porta al món de les llengües. Per obrir-lo cal resoldre 3 preguntes: Quan és 6x7, quants costats té un octàgon i Quants graus fa un angle recte?
Dins la dimensió de la llengua es troben els enemics següents: la lletra Z, la Ü, i ?. A més a més del jefe final que és William Shakespeare. En aconseguir que recuperi la memòria ens dirà que recorda que l’enemic era com una ombra i que ha fet perdre la memòria a 3 dels seus amics. Seguidament fa aparèixer un portal al món de l’art que s’obre responent aquestes 3 preguntes: Quan s’accentuen les paraules esdrúixoles, abans de la lletra R i la lletra L s’escriu V o B, quin és el passat de dormir.
Dins aquesta dimensió es trobaran com a enemics pots de pintura blava, pinzells i avions de paper. L’enemic final de la dimensió és Dalí. En fer-lo recuperar la memòria no ens diu res gaire clar, diu paraules sense sentit o frases que no tenen a veure, afectat per tot el que ha passat i la pèrdua de memòria. Finalment, fa aparèixer un portal a la dimensió de la música que s’obre responent tres preguntes: Quin color s’obté barrejant el vermell i el groc? Com es diu l’eina que serveix per pintar amb pintura un quadre? Quants colors té l’arc de Sant Martí?
Els enemics d’aquesta dimensió són Violins, pianos i tambors. L’enemic final és Mozart, que en recuperar el coneixement ens explica que algú els havia raptat i robat la memòria per a quedar-se’l per a ell mateix i així poder fer el mateix amb tot el món. Llavors planteja 3 preguntes per poder obrir un portal que el porti fora d’aquestes dimensions: Quantes cordes té una guitarra? La flauta travessera és de percussió, de vent o de corda? Quantes notes hi ha dins l’escala musical? De sobte la pantalla té com un flaix i el personatge principal apareix a l’univers.
Una veu ens diu que no hauríem d'haver fet recuperar la memòria dels personatges i que ara serem nosaltres qui la perdrem. Llavors comença el combat amb l’enemic final, una ombra tota negra.
En atacar amb el llibre veiem com recupera la memòria fins a convertir-se en un nen o nena, i arriba a l’acord que tot ha estat producte de la seva imaginació i dona gràcies al personatge principal per deslliurar-lo d’aquest malson.
Ambits/Arees: Àmbit lingüístic Àmbit matemàtic Àmbit artístic Àmbit digital
Dimensions/Objectius: Comprensió lectora Resolució de problemes Imaginació i creativitat Instruments i aplicacions Tractament de la informació i organització dels e...
Competències/Bloc Continguts: Competència 5. Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació, interpretar i valorar el contingut d'acord amb la tipologia i la complexitat del text i el propòsit de la lectura. Competència 1. Traduir un problema a una representació matemàtica i emprar conceptes, eines i estratègies matemàtiques per resoldre'l. Competència 8. Improvisar i crear amb els elements i recursos bàsics dels diferents llenguatges artístics. Competència 1. Seleccionar, utilitzar i programar dispositius digitals i les seves funcionalitats d'acord amb les tasques a realitzar. Competència 6. Organitzar i emprar els propis entorns personals digitals de treball i d'aprenentatge.
Continguts Clau/Continguts:Lectura silenciosa. Estratègies per a la comprensió. Lèxic: vocabulari usual i específic. Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC). Les figures geomètriques: elements, característiques (2D i 3D) i propietats. Imaginació i creativitat en l'expressió i comunicació artística. Produccions artístiques: plàstiques, musicals i escèniques.
Area per blocs: Comprensió lectora. Expressió escrita. Numeració i càlcul.
Continguts: Aplicació dels coneixements sobre el funcionament de la llengua (lèxics, morfosintàctics i ortogràfics) en la producció de textos escrits. Diferents significats de la multiplicació i divisió amb nombres naturals. Automatització de les taules de multiplicar fins al 10 i construcció de taules amb nombres més grans.
Proposta: TriviAparells
Nom del grup: TriviAparells
Participants: Kevin Iglesias, Cristina Vos, Carlota Omedes,
MEP
Tema del joc: Joc de preguntes per conèixer els aparells del cos humà
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Classe | Multiplayer
Genere del joc: | TBS (Turn Based Mode)
Descripcio: El joc que havíem pensat realitzar és una variació del trivial.
Així doncs, partim de la idea que ens trobem a Cicle Superior. Concretament, als inicis del tema del Cos Humà en l’assignatura de Ciències Naturals.
Per aquesta raó, crearem diversos grups d’experts, de cinc components cada un, i els demanarem que s’informen sobre el tema que es tractarà (el cos humà). Tot aprofundint en els cinc aparells.
Dir que hem pensat crear grups de cinc experts i tractar els cinc aparells que es portaran a terme durant el transcurs del tema (excretor, respiratori, digestiu, reproductor i circulatori). Per això, partint dels coneixements previs de cada infant i de la informació complementària que aquests cerquin, s’informaran amb més detall vers un aparell.
Aleshores, es reformaran els grups i s’agruparan de tal manera que, a cada grup, hi hagi un expert de cada tema (un expert de l’aparell excretor, un del respiratori, un del digestiu, un del reproductor i un del circulatori). Un cop formats aquests grups, els alumnes s’explicaran entre ells allò que han après de cada aparell, a fi que tots ho puguin conèixer (faran una posada en comú).
Un cop els infants s’hagin informat entre ells es prosseguirà a iniciar el joc. Amb relació al joc, dir que la mestra els farà diverses preguntes vers els diversos aparells mitjançant el trivial per tal de veure si els coneixements que han adquirit els alumnes a través de la recerca i posada en comú en diferents grups és la que el docent esperava.
Pel que fa al funcionament del joc, dir que aquest seguirà el funcionament del ja existent, de manera que cada color farà referència un aparell.
Criteris Avaluació: Comprendre tot tipus de missatges orals que es produeixen en activitats d'aula, situacions d'aprenentatge i vida quotidiana, i en diferents suports. Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d'interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres. Comprendre i extreure informacions rellevants de textos escrits i audiovisuals adequats a l'edat i presentats en diferents suports. Participar activament en les converses de classe i utilitzar un llenguatge comprensible per a les funcions bàsiques, com ara relacionar-se, aprendre, expressar experiències viscudes, imaginar. Saber escoltar els altres i respectar els torns de paraula. Exposar temes de producció pròpia oralment (exposicions, processos, comentaris d'actualitat, entre altres) amb preparació prèvia, i adaptant l'entonació, el to de veu o el gest a la situació comunicativa. Utilització de material gràfic. Reconèixer les principals parts del cos humà i relacionar-les amb la seva funció i amb els canvis físics que es produeixen al llarg de la vida. Identificar semblances i diferències entre les persones i valorar la seva diversitat física Relacionar l'estructura d'un ésser viu amb les funcions que realitza. Identificar els principals òrgans del cos humà i les funcions que realitzen tot relacionant l'adequat funcionament del cos amb determinats hàbits de salut. Conèixer les repercussions dels h&agrav
Ambits/Arees: Àmbit lingüístic Àmbit de coneixement del medi Àmbit digital Àmbit aprendre a aprendre
Dimensions/Objectius: Comunicació oral Comprensió lectora Salut i equilibri personal Tractament de la informació i organització dels e... Comunicació interpersonal i collaboració Autoconeixement vers l'aprenentatge Aprenentatge individual Aprenentatge en grup Actitud positiva vers l'aprenentatge
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars. Competència 5. Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació, interpretar i valorar el contingut d'acord amb la tipologia i la complexitat del text i el propòsit de la lectura. Competència 7. Aplicar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement propi. Competència 7. Prendre consciència del propi cos, de les emocions i sentiments propis i aliens, per aconseguir l'equilibri emocional i afavorir la convivència. Competència 4. Cercar, contrastar i seleccionar informació digital tot considerant diverses fonts i entorns digitals. Competència 8. Realitzar activitats en grup utilitzant eines i entorns virtuals de treball collaboratiu.
Continguts Clau/Continguts:Estratègies per a la comprensió. Lèxic: vocabulari usual i específic. Gestió i tractament de la informació. Estratègies de participació activa i collaborativa. Lèxic: vocabulari usual i específic. Gestió i tractament de la informació. Educació per a la salut.
Area per blocs: Comunicació oral. Comprensió lectora. Les persones i la salut.
Continguts: Interaccions amb el grup o mestre en qualsevol situació comunicativa de l'aula i de l'escola. Normes que regeixen la interacció oral: torns de paraula, to de veu, respecte per les opinions dels altres. Interacció en diàlegs o debats, de manera coherent i estructurada, aportant i defensant idees pròpies i justificant-les amb arguments i contra arguments raonats. Interès per participar en les converses i per expressar-se amb claredat i bona pronúncia. Comprensió del sentit global i específic d'un text de tipologia diversa en diferents formats i suports identificant les informacions literals i inferencials. Estratègies per a la cerca d'informacions en fonts impreses (índexs i glossaris) o a Internet (mots clau, cercadors, fiabilitat de les fonts, referències a les fonts...). Interès pels textos escrits com a font d'informació i aprenentatge i com a mitjà de comunicació. Visió integrada dels aparells i sistemes que possibiliten les funcions dels cos humà. Funcions de reproducció i relació en els éssers humans i òrgans, aparells i sistemes que hi intervenen.
Proposta: D'on venim?
Nom del grup: d'on venim
Participants: Anna Ferré, Carla Blanquera, Alex Gamez, Lluis Alvarez, Diego Pardo, Maria Camps,
MEP
Tema del joc: Etapes de l'evolució
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Individual
Genere del joc: | Plataformes
Descripcio: La nostra proposta es basa a un personatge humà que es mou per un món 3D. Aquest personatge representa, inicialment, un home del paleolític i va evolucionant (si és possible) al llarg de la història. Així doncs, el fil conductor és la història de la humanitat i els períodes històrics.
L’objectiu del personatge és anar evolucionant fins a arribar a l’actualitat. Per tal de canviar d’etapa haurà de trobar un seguit d’elements que li ho permetin. Els elements es basaran als principals descobriments de l’etapa en qüestió a la qual han d’avançar. Per exemple, caldrà trobar pals, pedres, fulles… per fer foc i establir-se en un poblat. Hem pensat que potser seria una bona idea fer arribar aquest personatge al futur i que, per aconseguir-ho, hagués de superar el canvi climàtic o altres aspectes que el fessin reflexionar sobre la societat actual, però no tenim molt clar si es complicaria molt el joc.
Per trobar aquests elements el jugador tindrà 2 ajudes. Inicialment, quan comenci una nova etapa trobarà una petita explicació d’aquesta i una llista dels elements a trobar (que podrà anar consultant mentre juga). En segon lloc, hi haurà un petit mapa en 2D que li indicarà les zones del mapa on pot trobar els elements desitjats. Aquest mapa, a més de servir de guia al jugador, l’obligarà a ubicar-se en l’espai fent el pas de 2D a 3D.
Els elements a trobar, doncs, estaran repartits pel món 3D i el jugador s’haurà de moure i investigar per trobar-los. Per arribar als elements, però, caldrà que el jugador apliqui l’enginy i l’estratègia, a partir de reptes diversos. Per exemple, si es troba amb una paret, haurà de buscar la forma de moure els elements propers per fer-se una escala i saltar la paret.
Quan el jugador tingui tots els elements demanats, passarà directament a la següent etapa històrica. Per acabar el joc, doncs, el jugador haurà de superar totes les etapes històriques proposades.
Criteris Avaluació: Aplicar nocions de canvi i continutat a alguns aspectes de la vida quotidiana de les societats humanes i situar alguns fets històrics rellevants, d'acord amb els criteris de successió i duració temporals. Utilitzar fonts documentals i patrimonials per justificar aquests canvis Identificar, descriure i analitzar processos de canvi i transformació socials, culturals, econòmics i tecnològics en l'entorn, en especial, els canvis provocats per la globalització, identificant i valorant algunes de les causes de les desigualtats en el món actual
Ambits/Arees: Àmbit de coneixement del medi
Dimensions/Objectius: Món actual
Competències/Bloc Continguts: Competència 2. Interpretar el present a partir de l'anàlisi dels canvis i continutats al llarg del temps, per comprendre la societat en què vivim. Competència 5. Valorar problemes socials rellevants interpretant-ne les causes i les conseqüències per plantejar propostes de futur.
Continguts Clau/Continguts:Problemes socials rellevants. Canvi i continutat.
Area per blocs: Canvis i continutats en el temps.
Continguts: Comprensió del temps cronològic: identificació de la durada, simultanetat i successió d'esdeveniments històrics. Caracterització de les formes de vida prehistòriques. Estudi de diferents avenos tecnològics i científics. La seva repercussió en el món contemporani.
Proposta: Anthill
Nom del grup: Anteam
Participants: Sergi Deulofeu, Anna Vila,
MEP
Tema del joc: Sobreviure durant un any dins del formiguer
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Individual | Classe
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: El joc consistiria a un grup de formigues que viuen en el seu formiguer, les quals han d'aconseguir sobreviure durant un any. Cada alumne seria una formiga i hauria d'anar complint les missions (fent exercicis sobre qualsevol àrea del currículum) que li encomana la formiga reina (que seria el/la mestre/a). Un cop fetes les missions rebria un objecte i l'hauria de portar a la cambra corresponent del formiguer. D'aquesta manera, anirien acumulant reserves, menjar, etc. per sobreviure durant l'any. La idea és que hi hagués un marcador que anés indicant el mínim de recursos necessaris per tal de no morir. En principi, a les missions també s'hi indicaria què s'aconsegueix en acabar-la, de manera que els alumnes podrien triar quina missió fer per tal d'aconseguir els recursos que més falta els facin en cada moment.
Cada infant (formiga) podria escollir el seu paper (per exemple, formiga obrera, formiga que se'n cuida del menjar, etc.) i podria anar pujant de nivell a mesura que va complint missions. En pujar de nivell obtindrien més beneficis després de cada missió.
El que m'agradaria és que el treball de totes les formigues fos essencial; és a dir, si una no treballa, totes en surten perjudicades.
Ambits/Arees: Àmbit lingüístic Àmbit matemàtic Àmbit de coneixement del medi Àmbit artístic Àmbit d'educació física Àmbit aprendre a aprendre
Dimensions/Objectius: Comprensió lectora Expressió escrita Plurilingüe i intercultural Resolució de problemes Raonament i prova Connexions Món actual Aprenentatge individual Aprenentatge en grup Actitud positiva vers l'aprenentatge
Competències/Bloc Continguts:
Continguts Clau/Continguts:
Area per blocs: Comprensió lectora. Expressió escrita. Coneixement del funcionament de la llengua i del seu aprenentatge. Plurilingüisme i interculturalitat Numeració i càlcul. Relacions i canvi. Espai i forma. Mesura. Estadística i atzar. El món dels éssers vius. Les persones i la salut. Matèria i energia. El món que ens envolta.
Continguts:
Proposta: Ten Stars
Nom del grup:
Participants:
MEP
Tema del joc: Joc de taulell per aprendre cultura general
Mode del joc: 3D
Tipus de joc: | Multiplayer
Genere del joc: | TBS (Turn Based Mode)
Descripcio: El joc que he pensat està inspirat en el Mario party 8. Així doncs, partim de la idea de crear un taulell on trobarem caselles de tres colors, verdes, vermelles i blanques: en les caselles vermelles trobarem preguntes. La temàtica de fons del taulell serà Palamós. Per començar a jugar, tirarem un dau per anar avançant en el taulell, on podrem caure en les caselles verdes, en les vermelles, o bé en blanques. Si caus en una casella verda, guanyes una estrella, si caus en casella blanca, no guanyes res, però si caus en una casella vermella, has de respondre una pregunta correctament per poder guanyar l'estrella. Cada jugador tirarà el dau una vegada per ronda, de manera que si cau en una casella vermella, haurà de contestar una pregunta de cultura general. Trobarem preguntes sobre història, matemàtiques o ciències naturals. Guanyarà el jugador que aconsegueixi abans 10 estrelles, la qual cosa activarà l'arribada al final del taulell amb el premi.
Criteris Avaluació: Mostrar autonomia progressiva en l'aprenentatge: reflexió en el procés, organització i planificació del treball, acceptació de l'error, autocorrecció.
Ambits/Arees: Àmbit lingüístic Àmbit matemàtic Àmbit de coneixement del medi Àmbit aprendre a aprendre
Dimensions/Objectius: Comunicació i representació Món actual Aprenentatge individual Aprenentatge en grup
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Plantejar-se preguntes sobre el medi, utilitzar estratègies de cerca de dades i analitzar resultats per trobar respostes. Competència 5. Valorar problemes socials rellevants interpretant-ne les causes i les conseqüències per plantejar propostes de futur.
Continguts Clau/Continguts:Significat de les operacions, de les propietats i les seves relacions entre elles. Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC).
Area per blocs: Persones, cultures i societats.
Continguts: Organització territorial de Catalunya, Espanya i Europa. Principals institucions democràtiques i organitzacions polítiques. Coneixement dels símbols que identifiquen Catalunya en el marc europeu.
Proposta: PROPOSTA PROFES
Nom del grup: EQUIP PROFES
Participants: alex segui pascual, Julià Fernàndez, Pere Cornellà, Jaume Ametller,
Participants: Laura Dobaño, Jaume Feliu, Roger Calvet,
MEP
Tema del joc: Concurs matemàtic per a 2on i 3er d'ESO
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Classe | Multiplayer
Genere del joc: | TBS (Turn Based Mode)
Descripcio: Els equips estan formats per 7 alumnes de 2n i 3r d’ESO.
En el concurs es presenten 12 problemes i 60 minuts de temps per fer-ne els màxims possibles. És una cursa contra rellotge on la puntuació obtinguda per cada problema va variant durant el concurs, i per tant la estratègia d’equip és molt important! A més, durant el desenvolupament de la prova els equips poden seguir en directe l’estat del concurs, tant la puntuació i la classificació com els encerts i errors que porten acumulats cadascun dels participants. Això el fa un joc emocionant i divertit, amb les matemàtiques com a protagonistes.
Criteris Avaluació: Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d'interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres. Comprendre i extreure informacions rellevants de textos escrits i audiovisuals adequats a l'edat i presentats en diferents suports.
Ambits/Arees: Àmbit matemàtic
Dimensions/Objectius: Resolució de problemes Raonament i prova Comunicació i representació
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Traduir un problema a una representació matemàtica i emprar conceptes, eines i estratègies matemàtiques per resoldre'l. Competència 4. Fer conjectures matemàtiques adients en situacions quotidianes i comprovar-les. Competència 8. Expressar idees i processos matemàtics de manera comprensible tot emprant el llenguatge verbal (oral i escrit).
Continguts Clau/Continguts:Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC). Les figures geomètriques: elements, característiques (2D i 3D) i propietats. Taules i gràfiques. Nombres. Relacions entre nombres. Transformacions geomètriques.
Area per blocs: Numeració i càlcul. Relacions i canvi. Espai i forma. Mesura. Estadística i atzar.
Continguts: s i comprensió de les fraccions i dels decimals per mesurar quantitats continues en contextos significatius. Descripció oral, gràfica i escrita dels processos de comprensió dels diferents conjunts numèrics i del càlcul. Reconeixement i ús de les relacions entre fraccions, decimals i percentatges en casos senzills (0,5, 1/2, 50%; 0,25, 1/4, 25%; 0,1, 1/10, 10%). Analogia entre el sistema de numeració decimal i el sistema internacional de mesura.
Proposta: Simulador Rugbi
Nom del grup: SimuladorRugby
Participants: David Alonso, youssef Chatouani, Ian Benítez, ISMAIL KILOUL,
MEP
Tema del joc: Un simulador de rugbi per a un entrenador
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Individual
Genere del joc: | RPG (Role Playing Game
Descripcio: El videojoc es basarà en la simulació de posicions, tàctiques d'un equip de rugbi per a ser utilitzades per l'entrenador d'un equip real.
Criteris Avaluació: Orientar-se en l'espai amb relació a un mateix i als altres utilitzant les nocions topològiques bàsiques. Sincronitzar els moviments corporals davant d'estímuls auditius o visuals mitjanant estructures rítmiques senzilles.
Ambits/Arees: Àmbit d'educació física
Dimensions/Objectius: Activitat física Expressió i comunicació corporal Joc motor i temps de lleure
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Resoldre situacions motrius de forma efica en la pràctica d'activitats físiques. Competència 2. Prendre consciència dels límits i les possibilitats del propi cos en la realització d'activitats físiques Competència 6. Prendre part en activitats collectives d'expressió i comunicació corporal per afavorir la relació amb els altres. Competència 7. Participar en el joc collectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l'entorn com una forma d'ocupació del temps de lleure.
Continguts Clau/Continguts:Lateralitat. Equilibri. Resolució de situacions motrius. Cooperació i respecte.
Area per blocs:
Continguts:
Proposta: Finalistes (Confinalistes)
Nom del grup: Finalistes
Participants: michael avila, Xavier Molina, Narcís Navarro,
MEP
Tema del joc: Joc per als finalistes de cicles de l'institut de Palamós
Mode del joc: 2D
Tipus de joc: | Multiplayer
Genere del joc: | Plataformes | Arcade | RPG (Role Playing Game
Descripcio: L'última setmana, abans d'acabar el cicle (maig 2021) es realitzaran una serie de proves entre els 5 cicles de l'Institut de Palamós.
En el cas de confinament, es desenvoluparà online.
Criteris Avaluació: Orientar-se en l'espai amb relació a un mateix i als altres utilitzant les nocions topològiques bàsiques. Sincronitzar els moviments corporals davant d'estímuls auditius o visuals mitjanant estructures rítmiques senzilles.
Ambits/Arees: Àmbit digital Àmbit aprendre a aprendre Àmbit d'autonomia, iniciativa personal i emprenedo...
Dimensions/Objectius: Hàbits, civisme i identitat digital Aprenentatge en grup Actitud positiva vers l'aprenentatge Presa de decisions Creació i realització de projectes
Competències/Bloc Continguts: Competència 1. Resoldre situacions motrius de forma efica en la pràctica d'activitats físiques. Competència 2. Prendre consciència dels límits i les possibilitats del propi cos en la realització d'activitats físiques Competència 6. Prendre part en activitats collectives d'expressió i comunicació corporal per afavorir la relació amb els altres. Competència 7. Participar en el joc collectiu de manera activa mostrant-se respectuós amb les normes i els companys. Competència 8. Practicar activitat física vinculada a l'entorn com una forma d'ocupació del temps de lleure.
Continguts Clau/Continguts:Lateralitat. Equilibri. Resolució de situacions motrius. Cooperació i respecte.
Criteris Avaluació: Comprendre situacions-problema relacionades amb aspectes concrets i vinculats a la pròpia experiència. Emprendre la resolució de forma autònoma i expressar la solució i el procés seguit.
Ambits/Arees: Àmbit matemàtic
Dimensions/Objectius: Resolució de problemes
Competències/Bloc Continguts: Competència 2. Donar i comprovar la solució d'un problema d'acord amb les preguntes plantejades.
Continguts Clau/Continguts:Càlcul (mental, estimatiu, algorísmic, amb eines TIC).
Area per blocs: Numeració i càlcul.
Continguts: Interpretació i elaboració de gràfics a partir del comptatge.
Criteris Avaluació: Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d'interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres. Mostrar interès per la lectura en general i pels textos tradicionals i de literatura adequats a l'edat. Mostrar coneixement de l'ortografia de base i de les normes ortogràfiques més bàsiques en algunes o en la majoria de les produccions. Comprendre que la llengua és un instrument de comunicació, per aprendre i apropar-se a altres cultures, que hi ha diversitat de llengües i mostrar respecte per totes. Exposar temes de manera ordenada i comprensible a partir d'un guió i utilitzant els recursos adequats (to de veu, gesticulació) i suports audiovisuals sempre que sigui convenient. Incorporar conductes actives d'acord amb el valor de l'exercici físic per a la salut, mostrant interès per la cura del propi cos. Participar de forma activa i amb esfor en activitats diverses, individuals i en grup, mostrant una actitud d'acceptació vers els companys. Desplaar-se, saltar, girar, llanar, rebre i manejar objectes de forma coordinada adaptant-se a diferents entorns i situacions de joc. Comunicar-se i representar personatges i situacions complexos utilitzant els recursos expressius del cos.
Dimensions/Objectius: Expressió escrita Plurilingüe i intercultural Hàbits saludables
Competències/Bloc Continguts: Competència 9. Produir textos de tipologies diverses amb un lèxic i estructura que s'adeqüin al tipus de text, a les intencions i al destinatari. Competència 10. Revisar el text per millorar-lo i tenir cura de la seva presentació formal en funció de la situació comunicativa. Competència 14. Conèixer i valorar la diversitat lingüística i cultural de Catalunya, l'Estat espanyol, d'Europa i del món Competència 4. Valorar la pràctica habitual de l'activitat física com a factor beneficiós per a la salut.
Continguts Clau/Continguts:Connectors. Lèxic: vocabulari usual i específic. Gestió i tractament de la informació. Elements per a la planificació d'un text. Adequació del registre. Presentació formal.
Area per blocs: Coneixement del funcionament de la llengua i del seu aprenentatge. Educació literària. El cos: imatge i percepció. Habilitats motrius.
Continguts: Diferències d'ús de la llengua oral i de la llengua escrita en situacions comunicatives reals o simulades. Organització i estructura d'un text segons la seva tipologia. Normes ortogràfiques treballades a 1r i 2n. Escriptura de mots amb dificultat ortogràfica d'ús habitual.