CPU

El microprocessador és un dispositiu que fa les funcions de la CPU en un únic circuit integrat. S'engega quan inicies el teu ordinador i s'encarrega d'activar el sistema operatiu i els programes corresponents. Els seus 2 fabricants son AMD i INTEL. És el component principal del teu ordinador i està composat de milers o, fins i tot, milions de transistors.

Velocitat de procés → GHz, MIPS o FLOPs

Longitud de la paraula → Nombre de bits que en els registres interns del processador.

FSB (real) → Freqüència màxima a què el processador pot transferir al bus del sistema.

GHz: Freqüència de polsos que envia el rellotge al processador.
MIPS: Milions d'instruccions per segon, fa refèrencia únicament a instruccions que no siguin de coma flotant.
FLOPS: Quantitat d'instruccions de coma flotant per segon.

Multiplicador→ Relació entre la freqüència del processador i la freqüència del bus (FSB real, no l’efectiu). freq. processador=multiplicador x freq. FSB (real)

Joc d’instruccions→ Indica la família d’instruccions que té el processador gravades al xip.

Memòria Cau (Caché). Mida de la cache→Els processadors actuals porten integrada la cache L1, L2 i L3. En general, un processador és més potent quant més memòria cache té.
És una col·lecció de dades duplicades tals que les dades originals són més cares d'obtenir o de computar. Són sistemes d’emmagatzemament temporal de petita capacitat però de molt alta velocitat.

CACHÉ INTERNA→ Inclosa en el nucli del processador.

CACHÉ DE PRIMER NIVELL (L1): 8 i 32KB
CACHÉ DE SEGON NIVELL (L2): 512KB
CACHÉ DE TERCER NIVELL (L3): De 1 a 8MB

CACHÉ EXTERNA: S’ubica físicament a la placa base.



Número de nuclis→ Es van basar en els sistemes distribuïts, la computació paral·lela, i les tecnologies com el Hyperthreading.

Processament en Paral·lel→ És la divisió d'una aplicació en diverses parts perquè siguin executades al mateix temps per diferents unitats d'execució.

HyperThreading→ Creada per Intel per als processadors Pentium 4 més avançats. El Hyperthreading fa que el processador funcioni com si fos dos processadors.
INTEL ofereix fins a 8 nuclis en un únic encapsulat i AMD per la seva banda ofereix processadors de dos, tres, i quatre nuclis amb les sèries Phenom i Phenom II.