BIOS

Historia i evolució de la BIOS

L'acronim BIOS va apareixer per primera vegada al any 1975, el creador va ser Gary Kildall, aquest acronim es va utilitzar per descriure la part especifica de la maquina CP/M.

La BIOS com tot ha anat evolucionant, una de les evolucions de la BIOS ha estat UEFI, aquestes dues tenen les mateixes funcions, l'unic canvi que hi ha és com apareix graficament, hi ha mes seguretat, velocitat i tenen compatibilitat amb dispositus moderns.

En aquesta linea de temps hi ha informacio més detallada de la evolució de la BIOS.

Linea de temps

Que es la BIOS?

La BIOS es una secuencia de codis d'execució emmagatzemat en un xip de la placa base, aixó vol dir, que permet reconèixer què està connectat a ella, per exemple: processador, RAM, targeta gráfica etc..
Es el programa d'inici mes important del teu orinador.

Per que es diu que es el programa mes important del ordinador?

Es el programa mes important del ordinador perque si la BIOS falla, mor tot l'ordinador, no hi a forma d'arreglar-ho.
La BIOS es la que s'ocupa de verificar que tot funciona, i la unica que ens ayuda a accedir al ordinador quan hi ha qualsevol falla en el que impideix arrancar Windows.

Característiques

La principal característica de la BIOS es que el fabricant es l'unic que pot grabarla al moment d'instalar el chip en la placa mare, per aixó es impossible poder canviar, modificar o tornar a grabar. La ROM al ser una memoria no volátil, l'informació de la BIOS no pot ser alterada de cap manera.

Per accedir a la BIOS hem d'entrar en ella desde que s'encen l'ordinador, per accedir-hi a la BIOS hi han distintes maneres per fer-ho, ja que en cada ordinador es diferent, utilitzarem alguna d'aquestes tecles F1, F2, F10, F12, DEL o a vegades hem d'utilitzar Ctrl + Alt + Esc

Funció

La principal funció de la BIOS es iniciar i provar el maquinari del sistema, i carregar un carregador o un sistema operatiu des d'un dispositiu d'emmagatzematge de dades.

També posa les funcions bàsiques d'un ordinador a disposició de l'usuari, al engegar-ho, comprova si les parts més importants són funcionals, com la memòria, la CPU i altres components.

Com s'alimenta la BIOS?

Per molt que apaguem l'ordinador, els valors de la memòria de BIOS es mantenen intactes, aixó es gràcies a una pila que l'alimenta, com que el consum és molt baix i es recarrega en encendre l'ordinador, la pila pot durar uns quants anys.

Cada quant temps es recomenable canviar la pila?

Es recomenable canviar la pila cada 5 anys, no fa falta que sigui aixi, pero es una recomanació, ja que si la pila ni funciona i la BIOS tampóc hi haura un problema.

BIOS vs CMOS

Diferencies entre la BIOS i CMOS

BIOS

la BIOS és el microprogramari o programa que ve amb la placa base.

La BIOS s'emmagatzema al xip de la BIOS

CMOS

La configuració de la BIOS es conserva al xip CMOS.

A les plaques base modernes, el xip CMOS està integrat amb l'RTC al conjunt de xips del pont sud

BIOS vs UEFI

Diferencies entre la BIOS i UEFI

BIOS

Pantalla blava

No es poden reconèixer les unitats d'emmagatzematge més grans

Només es pot utilitzar amb teclat

UEFI

Interfície d'usuari gràfica i fàcil d'utilitzar

Reconeix les unitats d'emmagatzematge més grans

Capaç d'utilitzar un ratolí a la interfície

VALORACIONS

Comentaris, sobre que els ha semblat a la gent aquesta página web.

Parabéns!! Obrigado deus, esse trabalho é incrível, é impressionante como tanta informação é armazenada em apenas uma página, excelente trabalho!!

Generic placeholder image
Luva de Pedreiro

Futbolista, estudiante

Me gusta mucho la manera de tocar este tema, yo lo hubiera tocado diferente y no hubiera acabado antes de tiempo, pero por lo demas es un 10/10.

Generic placeholder image
Vin Diesel

Professor, Doctor, Actor etc..

La pagina web esta molt bè, te molta informació sobre la BIOS, pero on esta el llibre? ho sento molt pero aquesta pagina web esta suspesa.

Generic placeholder image
Montse Delgado

Professora de FOL

RECORDATORI
Si t'ha agradat aquesta pagina web i la seva informació no oblidis deixar una bona resenya!!