BIOS I CMOS


1- INTRODUCCIÓ

La BIOS (Basic Input/Output System 1975)

La Bios no és més que una memòria ROM (Read Only Memory, habitualment tecnologia Flash que es poden actualitzar via software. Es diuen de només lectura perquè al començament no es podien actualitzar ) no volàtil on es troben guardades les primeres instruccions que executa el processador abans de carregar el SO. La seva funció principal és trobar el SO i carregar-lo a la memòria principal (RAM). Tot i que poden actualitzar-se, el 99% de les vegades que fem servir una BIOS serà per arrencar un ordinador i, per tant, per LLEGIR el seu contingut.

- És xip integrat a la placa base, alguns fabricants coneguts són Ami, Award, Phoenix

- És memòria ROM (E2PROM) o bé ROM Flash. Aquesta darrera permet actualitzar-se per programa sense utilitzar un gravador.

- Conté un conjunt de programes que realitza les funcions necessàries perquè l'ordinador engegui:

- Etapa POST (Power On Self Test): comprova l’alimentació i el hardware del sistema (per saber què té l'ordinador)

- Indica amb codis POST (missatge i sons de beep) possibles errors en el sistema que poden ser fatals (para) o lleus (només missatge)

- Fa un resum de les dades del sistema

- Còpia i inicia el sistema operatiu a memòria RAM

La BIOS no requereix la pila per mantenir les seves instruccions. Si apaguem l'ordinador el codi de la BIOS es manté, sense cap problema. La pila serveix per alimentar la memòria volàtil CMOS que emmagatzema les variables que utilitzarà la BIOS durant l'arrencada (data, hora, freqüència de bus, seqüència d'inici de dispositius, contrasenya de la BIOS, etc.De fet l'última configuració). Si traiem la pila, perdrem el contingut de la memòria CMOS, no el de la BIOS. Per tant, encara que és molt freqüent, no és correcte dir que la pila manté la informació que guarda la BIOS. La BIOS, no obstant, guarda uns valors per assignar per defecte als paràmetres de la CMOS, en cas de pèrdua per falta d'energia (s'esgota la pila i se'n va el corrent).

BIOS utilitza el primer sector del disc d’arrencada (512 bytes), anomenat MBR (Master Boot Record)

Podem canviar els valors de la memòria CMOS i esborrar-la. Es pot fer, mitjançant el menú de la BIOS, o més ben dit, el CMOS Setup. Per esborrar el contingut de la CMOS (cosa que comporta omplir amb els valors per defecte els seus paràmetres) tenim a la nostra disposició tres formes de fer-ho:

1.- Traient la pila (com hem comentat ja abans).

2.- Seleccionant al menú l'opció LOAD SETUP DEFAULTS o similar "Load Fail-Safe Defaults" o "Load Optimized Defaults" depenent de la versió.

3.- Posant el jumper “CLEAR CMOS” a la posició d'esborrat (per fer això hem de consultar el nostre manual de la placa base).

VIDEO EXPICACIÓ SOBRE LA BIOS EN ANGLÈS

2- Procés d’engegada

1. Comprovació dels components hardware Si hi ha algun error avís per pantalla o amb un soroll de beep Plaques base modernes algunes porten displays de 7 segments que indiquen el tipus d’error (fase POST)

2. Si en el POST no hi ha problemes, continua l’engegada. » Es carrega la BIOS de la tarja gràfica » Es mostra la informació de la tarja gràfica

3. Es mostra la informació pròpia de la BIOS (fabricant i versió)

4. Es comproven certs components del sistema, com la CPU, velocitat de CPU, la quantitat de RAM... Els missatges d’error ara ja es mostren per pantalla

5. Es comproven els dispositius connectats i les seves característiques, com disc dur, CDROM, etc.

6. Al final, es mostra un resum de les dades per pantalla

7. Arribat aquest punt, es carrega el sistema operatiu, que estarà en algun dispositiu d’emmagatzematge que es buscarà segons la seqüència d’arranc per defecte o escollida de la BIOS.

• Engegada en fred – És la utilitzada quan l’ordinador engega, estant abans aturat seqüència completa d’engegada i POST

• Engegada en calent – Quan l’ordinador està engegat i es reinicia (amb CTRL ALT SUPR o amb botó RESET) – El procés POST no es realitza


3- Errors POST amb Beep codes

la BIOS fa un anàlisi de tots els dispositius imprescindibles per poder fer servir el sistema informàtic. Si troba cap problema retorna un o més sons i mostra un missatge per pantalla (aquest missatge només es podrà veure si s'ha pogut carregar la targeta gràfica) AMI (American Megatrends International) AMI usa sons de la mateixa longitud.

Beepcodes AMI BIOS

Altres vegades no escoltem cap so i la pantalla mostra qualsevol d'aquest missatges. Son comuns a totes les BIOS.

*BIOS ROM checksun error – system halted: el codi de control de la BIOS és incorrecte, això pot significar que està corrupta. En cas de reiniciar i repetir aquest missatge haurem de canviar la BIOS.

*CMOS battery failed: La pila de la placa base que alimenta la memòria CMOS ha deixat de subministrar corrent. Es necessari canviar la pila immediatament

*CMOS checksum error – Defaults loaded: El codi de control de la CMOS no és correcte, es procedeix a carregar els paràmetres per defecte. Aquest error es produeix perquè la informació emmagatzemada en la CMOS es incorrecta, pot indicar que la pila comença a fallar.

*Display switch is set incorrectly: El tipus de pantalla especificada a la BIOS es incorrecta. Això pot passar si hem seleccionat l'existència d'un adaptador blanc i negre quan tenim un a color, o bé al contrari.


WEB Resum principals codis de POST de diferents fabricants


4- Gestió de la BIOS

Es poden modificar els paràmetres de la BIOS Entrant al SETUP de la BIOS També es coneix com a CMOS SETUP UTILITY, perquè els paràmetres de configuració es guarden a una memòria CMOS.

Per accedir a la BIOS cal prémer la tecla que mostra a l’engegar la l’ordinador:

Ex: Press DEL to enter SETUP

Exemples en diferents BIOS:

Els comuns: F10, F2, F12, F1 o SUPR

AMI BIOS: SUPR

AWARD BIOS: SUPR

PHOENIX BIOS: F2

COMPAQ: F10

IBM: F1

Menús


Boot up splash BIOS

En alguns casos podrem modificar el logo d'arrancada de la BIOS pel de l'empresa.


Actualització

L’actualització de la BIOS permet resoldre problemes de funcionament de la placa mare, afegir característiques noves a la placa mare, suport de noves targetes, microprocessadors o busos...

L’actualització comporta riscos que poden fer que el nostre ordinador deixi de funcionar (sobretot si es talla l’actualització a mig fer), per tant només ho farem en pocs casos.

Algunes BIOS tenen protecció de borrat per virus i caldrà configurar en el menú de la BIOS l’opció “BIOS-ROM Flash Protect” a Disabled o Flashable.

Ens apuntarem la versió actual abans de l’actualització per si cal recuperar-la.

Els fitxers d’actualització i les instruccions per actualitzar-la les podem buscar en la web del fabricant de la BIOS a partir del nom de la nostra placa mare (normalment es crea un disquet d’autoarranc).


Recuperació de BIOS. Esborrat de la memòria CMOS.

Si s’actualitza de forma incorrecta una BIOS o s’interromp a mitja actualització pot provocar la fallada de l’arrancada de l’ordinador, per tant farem l’actualització en els casos absolutament necessaris.. Algunes BIOS tenen un sistema de recuperació anomenat BIOS Recovery en cas d’errada en l’actualització on és possible recuperar una versió estable (mirar manual).

En les les plaques mare sol ser possible l’esborrat de la memòria CMOS (no la BIOS). En aquesta memòria s’enmagatzemen paràmetres com el password de la BIOS i part de la configuració. Normalment l’esborrat de la memòria CMOS es realitza mitjançant un pont que hi ha a la placa mare anomenat Clear CMOS, CMOS Drain,...(veure documentació de la placa mare).

En algunes plaques mare hi ha un botó d’esborrat de CMOS enlloc del pont o jumper. És aconsellable treure la pila abans de l’esborrat.