Caracatersticas GPU
Cada GPU te diferents caracatersticas, diferents, arquitectures, refigeracions etc. De aquesta manera no totes les grafiques tenen les mateixes caracatersticas.
Els mhz son molt importants en una grafica tant com la VRAM, encara que no sempre consumeixes tota la memoria, no et servira de res tenir 16GB de VRAM si tens una molt baixa frequencia.
Com es pot veure en aquesta foto del principi, les diferents GPU tenen diferents caracterisitiques, el ancho de banda, les frequencies, de quants nm son, VRAM, que GPU tenen etc.
Amb arquitectura ens referim als elements entorns de la mateixa i la forma en la qual aquests es troben distribuïts. L'explicació és tan simple com que arquitectures més avançades permeten afegir noves capacitats visuals, un major rendiment en manera de majors resolucions o més altes velocitats a l'hora de reproduir els nostres jocs favorits.
Pel fet que no tothom tenim el mateix monitor, ni pressupost, i tampoc les mateixes necessitats, dins d'una mateixa arquitectura de *GPU es llancen diversos models en forma de diferents xips. En què difereixen aquests? Doncs en punts clau com:
La interfície amb la memòria de vídeo i, per tant, l'amplada de banda amb aquesta i la memòria de vídeo en total. Cal tenir en compte que a quants més bits d'amplada de banda es poden connectar més xips *VRAM. Una bona manera de veure si una targeta gràfica és d'una gamma més baixa que una altra és a partir de la quantitat de memòria al voltant de la *GPU.
La quantitat d'unitats de procés dins de la *GPU, com és obvi a menys espai dins del xip es poden col·locar menys en el seu interior i això repercuteix en què tinguin una menor potència de càlcul.
Un parany de màrqueting que realitzen els fabricants de targetes gràfiques és cridar com a nuclis al que són unitats de càlcul en coma flotant de 32 bits. Sent realistes un nucli és la unitat mínima que pot executar una instrucció completa d'un programa, per la qual cosa una unitat d'execució que només és una part del nucli no pot ser considerada un nucli en si mateixa.
En les característiques de la targeta gràfica us trobareu diverses velocitats de rellotge que pot aconseguir la GPU en determinats moments. S'ha de tenir en compte que en la major part del temps la GPU es mantindrà a una velocitat de rellotge relativament baixa amb la condició de consumir el menys possible, no generar calor i no encendre els ventiladors del seu sistema de refrigeració.
La forma més comuna de representar la potència de càlcul d'una GPU és a través de la quantitat d'operacions en coma flotant de 32 bits que pot realitzar. Bé, en realitat no és així, ja que estem parlant de la taxa aconseguida a l'hora d'efectuar una instrucció completa que és la suma amb multiplicació o FMA que consisteix en dues operacions per cicle de rellotge.
La VRAM es la memoria que utiliza la GPU para trabajar, se trata de una del tipo local y, por tanto, por lo general se encuentra fuera del alcance de la CPU. Es decir, no puede ser usada por el procesador central del PC para ejecutar programa y, por tanto, añadir más VRAM a través de la tarjeta gráfica no significa ampliar la memoria RAM del sistema.
Si tenim una memòria del tipus GDDR llavors hem de comptar la quantitat de xips que hi ha en la targeta gràfica i multiplicar-los per 32 per a saber el nombre de pins de dades entre la VRAM i la GPU. Només els d'una cara, ja que existeix la possibilitat de fer que dos xips de memòria comparteixin una interfície. Aquest és el cas de la RTX 3090 Tu, que té 24 xips de memòria, però solament 384 bits de bus, 12 vegades 32 bits. En el cas que tinguem una memòria HBM el que farem serà comptar el nombre de xips i multiplicar-los per 1024.
Les targetes gràfiques requereixen energia elèctrica per a funcionar i el port PCI Express pot donar fins a 75 W de potència. No obstant això hi ha targetes gràfiques que per a poder funcionar necessiten de potència addicional i solen venir amb connector addicional que li dona una potència extra a part de l'atorgada per la interfície de comunicació. El connector de 6 pins té la capacitat d'atorgar 75 W de potència addicional, el de 8 pins 150 W.
Se sol confondre TDP (Thermal Design Power) amb consum i no és així. La realitat és que el TDP (en total desús avui dia) fa referència a la dissipació que es necessita en un xip per a poder funcionar en un rang de temperatura determinat pel fabricant, no al consum en sí que expressat en watts.
La mesura només posa l'accent que necessitarem un dissipador que pugui refrigerar X watts. Actualment s'usa TGP com a mesura per a especificar el consum sent aquest més encertat perquè es refereix a l'energia total que necessita la targeta gràfica i no sols la GPU.